Bar

Ahşap kaplamalı zemini, hatıllarla bezeli tavanı, ilginç resim ve posterlerle süslü duvarları ile birlikte halı, kilim, sedir, sini gibi Anadolu’ya özgü donatılmış bir iç mekana sahiptir. Dikdörtgen şeklindeki bu kapalı mekanın, ön ve yan tarafında «L» şeklinde uzanan ve de bambu koltuklar ve sedirlerle döşenmiş terası da rahatça dinlenmek, sohbet etmek isteyenler için oldukça cezbedicidir.

Bu cezbedici ortam yılların birikimi zengin müzik arşiviyle birleşince (ki burada, bu mekana gelenlerin gerek düşünce gerekse malzeme olarak yaptıkları katkıları özellikle vurgulamak gerekir) Medusa Bar bir bağımlılığa dönüşür.

Artık öyle bir dünyaya pencere açılır ki burada; duygular, düşünceler, kültürler paylaşılır, yıllarca sürecek dostlukların, sevgilerin temeli atılır. Bütün bunların yanında sunulan içecek ve yiyecekler (bu da Anadolu misafirperverliği çerçevesinde yapılır) ve de karşılığında alınan ücretler, Medusa Bar’ın varlığı ve devamlılığı için gerekli olan ekonomik faaliyetlerdir.

Bu “işletmeyi” 1989 yılında açan Pamir Yılmaz, yine aynı yıl çevre değerlerini tanımaya yönelik ilgisinin başlaması ve giderek bu değerlerin korunması konusunda yoğunlaşması, sözkonusu “işletmeyi” ticari bir anlayıştan öte, Patara’nın sahip olduğu tarihsel ve doğal mirası anlamak, bunları nesiller boyunca paylaşmak isteyenlerin buluştuğu bir mekan olarak algılamasına yol açmıştır.

Artık önemli olan; Medusa Bar’ın, Patara dostlarının buluştuğu, yeni gelenlerin ise çevrenin tarihi ve doğal zenginlikleri hakkında bilgilendirildiği bir merkez haline gelmesidir.

Kamp

Medusa Bar’ın geriye doğru uzanan geniş bir bahçesi kamp alanıdır. Yaklaşık 1000 metrekarelik alan, çadırlar ve karavanlarıyla gelenlerin konaklamalarını sağlamak amacıyla yine 1989 yılında düzenlenerek hizmete açılmıştır.

Temel gereksinimleri gidermeye yönelik tuvalet ve duşların yanısıra, yemek pişirilebilecek, bulaşıkların yıkanabileceği bir mutfağımız da bulunmaktadır.

Patara’da, bu alanda hizmet veren tek yer konumundadır. Bu hizmet karşılığında gelenlerden alınan kişi başına günlük ücret, yaklaşık 5 €’ya tekabül eder.

Patara

Antalya il sınırları Kaş ilçesi Kalkan beldesi yakınlarındaki Likya kentidir. Likya Birliğinin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.

Hititçe’de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin M.Ö. 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender’in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, bu nedenle doğu Akdenizde bulunan 3 hububat deposundan biri (Granarium) Patara’da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, hıristiyanlarca da önemli sayılmış. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da Pataralı olduğu söylenir.

400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, Patara’nın giderek önemini yitirmesine neden olur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örtüyor. Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümünün kumlar altında olduğu dikkati çekecektir. Ancak son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla kent, üzerini örten kumlardan arınmaya başlamıştır.

Gelemiş köyünden 2 km sonra yol kenarında Patara’daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı görülür (Metius Modestus). Zafer takı, M.S. 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumunda.

Ulaşım

Ulaşım için kara ve havayolu seçilebilir. Dalaman havaalanı Patara’ya 110 kilometre uzaklıkta. Fethiye-Kaş karayolu üzerinde bulunan Patara’ya, Kaş ve Kalkan’dan direk otobüs seferleri var. Anayol üzerindeki sapaktan ise köye giden Patara minibüsleri bulunmakta..

Top